Poznamo jih tudi pod imenom: PROBIOTIK.
Vse bolezni se začnejo in končajo v črevesju. -Hipokrat
Mlečnokislinske bakterije so mikroorganizmi v našem črevesju, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Z dodajanjem le teh v prehrano lahko uravnovesite črevesno mikrofloro (mikrobiota). Sestavljajo jo dobre bakterije, ki pomagajo ohranjati zdravje našega črevesja in s tem zdravje našega celotnega organizma, saj je ravnovesje črevesne mikroflore izredno pomembno za naš imunski sistem.
Razlogi za porušeno ravnovesje v črevesju:
virusne in bakterijske okužbe
nezdrava prehrana
stres
antibiotiki
Znaki porušenega ravnovesje v črevesju:
slabo počutje
počasna prebava
trebušni krči
napihnjenost
driska ali zaprtje
Zakaj je uravnovešena črevesna mikroflora pomembna?
varuje naše telo pred škodljivimi dejavniki
krepi naš imunski sistem
pomaga pri razgradnji hrane in pridobivanju hranil
preprečuje prebavne težave
pomoč pri laktozni intoleranci: mlečnokislinske bakterije pretvorijo laktozo v mlečno kislino, kar ljudem z intoleranco pomaga, da lažje in v večjih količinah prenašajo laktozo.
Ali ste vedeli?
70% imunskega sistema se nahaja v črevesju
na stene prebavnega traku se lahko nabere do 9kg oblog - napihnjenost
za vse bolezni iščemo rešitve, pozabimo pa na črevesno floro, vse se začne tam
zdrava črevesna mikroflora je temelj človekovega zdravja
Viri:
Vighi G et al. Allergy and the gastrointestinal system. Clin Exp Immunol. 2008 Sep; 153(Suppl 1): 3–6.
Zhang et al. Impacts of Gut Bacteria on Human Health and Diseases. Int. J. Mol. Sci. 2015, 16, 7493-7519.
Floch et al. The Microbiota in Gastrointestinal Pathophysiology, Implications for Human Health, Prebiotics, Probiotics, and Dysbiosis. Elsevier, 2017.
Guarner et al. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines: probiotic and prebiotics. February 2017.
Vandenplas et al. Probiotics: an update. J Pediatr (Rio J). 2015 Jan-Feb;91(1):6-21.
Bermudez-Brito et al. Probiotic mechanisms of action. Ann Nutr Metab. 2012;61(2):160-74.
Segers. Towards a better understanding of Lactobacillus rhamnosus GG – host interactions. From 11th International Symposium on Lactic Acid Bacteria. Microbial Cell Factories 2014;13(Suppl 1):S7.
Floch et al. Recommendations for probiotics use – 2015 update, Proceedings and Consensus Opinion. J Clin Gastroenterol. 2015; 49:S69-73
Guarino et al. European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/ European Society for Pediatric: Infectious Diseases evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe update 2014. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014;59:132–152.
Guarner et al. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines: probiotic and prebiotics. February 2017.
Comentários